Veilig

Shoppen bij Aziatische webshops: wat moet je weten

Fusto sollicitudin placerat dictumst8.8
Dolor cum accumsan hac sociosqu7.8
Proin posuere habitant vitae9.1
Magnis phasellus Augue9
8.7Overall Score
Fusce. Condimentum. Rutrum augue facilisis Est magnis potenti nam non metus habitasse hac sit duis lacinia bibendum erat.

Shoppen op internet is altijd een risico. Je kunt het product niet zien en gokt het er eigenlijk op dat het product is zoals je het verwacht. Shoppen in Aziantische webshops brengen extra risico’s met zich mee. Met deze tips kun je je beter voorbereiden en behoeden voor een miskoop.

In Nederlandse webshops vind je keurmerken en andere extra waarborgen waardoor je ervan uit kunt gaan dat je in een veilige webshop terecht bent gekomen. In webshops in het buitenland hebben ze deze vaak niet. Je gaat dan uit op recensies en daarbij is dan nog de vraag waar deze vandaan komen.

Toch blijven mensen de gok nemen door bij Lightinthebox.com en AliExpress te bestellen. Zonder te beseffen dat er nadelen aan zo’n bestelling hangen.

Invoerrechten

Bij bestellingen van buiten de EU, betaal je soms invoerrechten:

  • Bestellingen tot € 22,- waarde: geen invoerrechten
  • Bestellingen tussen € 22 en € 150: Geen invoerrechten, wel BTW
  • Bestellingen boven € 150: Invoerrechten en BTW
  • Alcohol, parfum en eau de toilet: Accijns, invoerrechten en BTW

Let hierop, want zit er in 1 pakket een product van € 10 en een van € 150, dan betaal je over het hele bedrag (€160) invoerrechten en BTW.

Andere maten

In de grotere webshops in Azië staan bij kledingstukken vaak maattabellen. Je kunt jezelf opmeten en dan uitzoeken welke maat in Azië voor jou geldt. Dit werkt niet altijd.

Andere wetgeving

De kwaliteit van Aziatische producten voldoen niet altijd aan de Europese wetgeving. De veiligheidsregels zijn daar anders. Producten waarvan je zeker wilt weten dat ze veilig zijn, zoals babyspullen, speelgoed en cosmetica, kun je beter bestellen uit landen waar de regelgeving hetzelfde is als in de EU.

Garantie

Het is een heel gedoe om de garantie voor producten uit Azië te verhalen. Je moet de klacht via de site melden, je moet het product terugsturen (wat vaak al lang duurt en duur is), als je pech hebt moet je weer douanekosten betalen en daarna hopen dat het product gerepareerd kan worden. Gaat het om kleding, dan moet je bewijzen dat het product niet goed is bij ontvangst.

Sommige webshops doen hier niet zo moeilijk over. Als je dan foto’s stuurt van het product, dan is dat al voldoende om je geld terug te krijgen of een vervangend product te krijgen. Maar niet alle webshops zijn zo.

Zorg er daarom voor dat je goed geïnformeerd bent, voor je buiten de EU iets bestelt. Verdiep je in je rechten en plichten en lees vooral ook recensies over het bedrijf. Vaak kun je daardoor al een beeld krijgen of je iets veilig kunt bestellen.

Deel dit artikel: