Veilig

Bescherm jezelf tegen phishing mails

Internetcriminelen verzinnen steeds nieuwere en betere manieren om frauduleuze mails te versturen. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends op dit gebied en beveilig jezelf.

In het begin vielen de mails makkelijk op. Het leek alsof de mails waren geschreven in een vreemde taal en vervolgens simpelweg door Google Translate waren gegooid. De mails zaten vol taalfouten en ze waren moeilijk serieus te nemen. Geen enkele gerenommeerde bank zou zo’n mail versturen.

Tegenwoordig zien de mails er veel professioneler uit. De huisstijl van het bedrijf wordt netjes aangehouden, het taalgebruik is erg goed en ze zijn vaak nog beleefd ook. Deze maand ontvang je ook nog vriendelijke mails waarin ze je een fijne jaarwisseling wensen. Wel even klikken op de link om je nieuwe betaalpas aan te vragen, he?

Nu de mails er zo professioneel uitzien, hoe herken je een phishing mail?

  1. Allereerst zal jouw bank of creditcardmaatschappij jou nooit via een link in een email vragen om in te loggen en iets aan te vragen. Dit soort mails zijn te fraudegevoelig en om je te beschermen, doen zij dit zelf niet. De overheid doet dit overigens ook niet. Als zij belangrijke mail voor je hebben, dan sturen zij je een mail waarin staat dat je zelf naar hun site moet gaan en met je digi-d moet inloggen.
  2. In een phishing email wordt vaak gedreigd met iets engs. ‘Uw wachtwoord is aangepast door een ander, log in om deze snel zelf aan te passen’ is een van de vele manieren waarop ze inspelen op jouw angst.
  3. Veel phishingmails zijn onpersoonlijk. Ze beginnen met ‘beste klant’ of ‘geachte heer/mevrouw’. Als jouw naam niet in de aanhef staat, klik dan niet op de link.
  4. Nog een andere manier is om met je muis over de link te gaan staan. Je ziet dan onderin je venster de URL waar de link heen gaat. In het geval hieronder gaat het om een factuur van T-Mobile (waar ik geen abonnement van heb). De URL is zeker niet van T-Mobile.

crapmail

Heb je een factuur of mail ontvangen waarover je toch twijfelt of hij echt is? Het email adres klopt bijvoorbeeld maar je hebt er een onderbuikgevoel over? Bel dan gerust met het bedrijf waar van de mail zou zijn en vraag of zij deze verstuurd hebben. Zo niet, meld dan je klacht bij ze.

Deel dit artikel: