Ondernemen

Hoe word ik succesvol en gelukkig als ondernemer

Veel mensen denken dat succes gelukkig maakt. Mensen met een goedlopend bedrijf zijn natuurlijk wel happyer dan ondernemers van bedrijven die het niet goed doen. Dat is logisch. Maar het betekent niet gelijk dat ze ook gelukkig zijn. Want geluk is niet alleen gebaseerd op financieel succes. Hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer met een hectisch leven alsnog gelukkig wordt?

Zorg voor jezelf

Het ondernemerschap is maar een deel van je leven. Veel ondernemers raken zo betrokken bij hun werk dat ze vergeten dat ze ook een leven hebben buiten het werk. Ze vergeten hun gezicht, hun hobby’s, hun passies en vooral zichzelf. Het bedrijf staat op 1 en daardoor raken ze snel oververmoeid. Dat maakt ze ongelukkig en is ook niet goed voor het bedrijf. Neem daarom tijd voor jezelf. De tijd die je thuis bent bij je gezin is jouw tijd. Zet je telefoon uit en besteed quality time met je gezin of je vrienden. Je krijgt daardoor meer rust in je hoofd en lichaam. Als je personeel hebt, dan kunnen zij op dat moment wel even zonder jou. Vergeet niet dat je ze hebt aangenomen omdat je ze vertrouwt en gelooft dat ze het werk aankunnen.

Denk na over aan wie je om advies vraag

Vooral familie en vrienden willen graag dat het goed met jou en je onderneming gaat. Zij zullen gevraagd en ongevraagd advies willen geven. Omdat zij dichtbij ons staan, willen wij ook graag hun advies en vertrouwen wij op hun. Maar als deze mensen geen ondernemers zijn of zakelijk kennis hebben, dan hebben wij niets aan hun advies, hoe goedbedoeld ook. Je kunt beter advies inwinnen bij mensen die kennis en ervaring hebben, zodat je goed onderbouwd advies krijgt, advies waar je daadwerkelijk iets mee kunt. Hoewel je deze experts misschien niet persoonlijk kent, kun je vaak wel vertrouwen op hun expertise.

Heb lef om te proberen

Probeer nieuwe dingen. Heb je een briljant idee? Pas het toe of probeer het uit. We zijn allemaal bang onderuit te gaan en een flater te slaan. Maar het tegenovergesteld kan ook gebeuren: het kan super goed uitpakken met alle positieve gevolgen. Juist door risico’s te nemen, loop je kans om nieuwe en mooie dingen te ervaren. Het is jammer als je later met spijt terugkijkt omdat je het niet gedaan hebt.

Besef dat dingen tijd nodig hebben

Alles heeft tijd nodig. Om klanten binnen te halen moet je bijvoorbeeld reclame maken en vertrouwen opbouwen. Hier gaat tijd overheen. Als je niet binnen een week 100 inschrijvingen hebt voor je nieuwe nieuwsbrief, raak dan niet gedemotiveerd. Het betekent niet dat je iets verkeerd doet. Het heeft gewoon tijd nodig. Alles gaat met kleine stapjes vooruit en het is juist goed om bij elk stapje te oriënteren wat je doet, wat voor effect het heeft en of je iets kleins kunt aanpassen om het nóg beter te maken.

Probeer te genieten van alles wat je doet

Niet alleen privé maar ook zakelijk. Geniet van elke kleine overwinning en elk positief nieuwtje. En gaat er een keer even iets niet goed, baal dan niet. Balen is normaal en menselijk, maar het maakt je niet gelukkig. Je kunt beter evalueren wat er misging en een plan maken hoe dit volgende keer anders kan. Als het de volgende keer wel goed gaat, dan ben je dubbel zo tevreden omdat je het gefixt hebt.

Stel jezelf doelen

Niet alleen voor je bedrijf. Want dat doet iedereen. En je stelt ook doelen voor je werknemers. Maar ook voor jezelf kun je doelen stellen. Zie het als een afvinklijstje. Elke keer als je er een wegstreept, heb je een succes geboekt, een succes waar je trots op mag zijn en waar je blij van kunt worden. Blijf nieuwe (haalbare) doelen stellen, zodat je steeds vooruit kunt werken.

Vergeet jezelf niet in alles wat je doet. Want in jouw leven ben jij het belangrijkst en als het met jou goed gaat, dan gaat het automatisch met veel dingen om je heen ook goed.

Deel dit artikel: