Ondernemen

Waarom je nu een webshop moet beginnen

Tegenwoordig kun je alles al online kopen. Zelfs je boodschappen. Het lijkt alsof voor elke markt wel meerdere webshops te vinden zijn. Als jij denkt dat het daardoor niet meer mogelijk is om hier tussen te komen, think again. Online shoppen wordt steeds populairder en het gemak wat daarbij komt kijken motiveert mensen ook steeds meer om niet meer naar een winkel te gaan om iets te kopen. En dankzij verschillende leveranciers van webshop software wordt het ook steeds eenvoudiger en kun je zelfs zonder technische kennis een webshop beginnen. Dus waarom zou je het niet doen?

 

Je kunt het makkelijk naast een vaste baan doen

Heb je op dit moment een 40-urige baan overdag? Geen probleem. Als je ’s avonds je webshop inricht en de je pakketjes inpakt en verstuurt, dan kun je je werk en je webshop makkelijk combineren. Contact met klanten kun je eenvoudig tijdens je lunchpauze doen.Heb je wat uitdagendere werkzaamheden zoals de boekhouding? Doe deze dan in het weekend. Vooral als je winkel nog niet zo groot is, hoeft dit niet veel tijd te kosten.

Geen financiële risico’s

Het voordeel van een online shop is dat je geen huur hoeft te betalen, zoals bij een stenen winkel. Je hoeft (vooral in het begin) geen personeel aan te nemen en dus ook geen loonkosten te betalen. Alleen de website zelf kost geld, je betaalt voor de hosting en de software. Als je een IDeal koppeling hebt, dan betaal je daar ook voor. Het voordeel hieraan is dat als je niks verkoopt, dat het je ook niks kost. De enige kosten die je hebt zijn de hosting en software, en deze zijn niet zo duur.

Opslag hoeft niet per sé op zolder

Je hebt meerdere opties voor opslag. Je hebt geen fysieke winkel met goederenruimte. Je kunt beginnen met je spullen in de schuur of op zolder te bewaren. Vooral bij kleine artikelen is dit vrij eenvoudig. En voor handgemaakte producten, omdat je hier waarschijnlijk niet super veel van hebt.
Heb je meer ruimte nodig, dan kun je kiezen voor fulfilment. Je hele voorraad wordt dan ondergebracht bij een fulfilmentbedrijf. Als een klant je product bestelt, dan komt de bestelling bij dit bedrijf binnen en zij verzenden het voor je.
Een alternatief is dropshipment. De voorraad ligt dan gewoon bij de leverancier. De bestelling in je shop komt dan gelijk bij de leverancier binnen. Een deel van de inkomsten van een verkoop betaal je aan de leverancier.

De markt is niet verzadigd

Voor bepaalde producten is al heel veel aanbod. Maar voor andere segmenten niet. Producten die moeilijk te krijgen zijn of gewoon nog niet in Nederland worden verkocht zijn hier voorbeelden van. Sommige producten moeten uit het buitenland worden besteld en als jij deze als Nederlandse webshop aanbiedt, dan zullen veel mensen juist voor jouw webshop kiezen. Kies als beginnende webshop daarom niet voor een productcategorie die al veel wordt aangeboden; het zal erg moeilijk zijn om te concurreren tegen de gevestigde, bekende namen.

Geen techneut? Geen probleem

Het is al lang niet meer nodig om digitale techniek onder de knie te hebben om een website te bouwen. Dankzij templates en andere softwarepakketten kun je heel makkelijk een webshop opbouwen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een beetje creativiteit.

Deel dit artikel: